Nonnenwater: Nu van Steen naar Groen en op termijn…. naar Water?

Door Josée de Veer, bewonersgroep Vergroening Nonnenwater.

Zo’n 10 jaar geleden is de Nonnenwater opnieuw ingericht met een knipoog naar de eventuele toekomstige gracht. Jammer genoeg stroomt het water nog steeds niet door de straat en is de versteende aanblik niet herkenbaar voor de meesten als gracht. De kille aanblik zorgt op dit moment niet voor een lach op het gezicht van de Gouwenaar of een leuk welkom voor de toerist, zodra deze uit de parkeergarage wandelt om te genieten van historisch Gouda.

Een aantal buurtbewoners zijn met de gemeente de mogelijkheden gaan bekijken om de straat groener te maken en tegelijkertijd iets te doen aan de wateropname met oog op de toekomstige regenbuien. Het meest voor de hand liggend is de realisatie van een gracht of WADI, maar dit behoort op dit moment nog niet tot de mogelijkheden. Om de realisatie hiervan niet in de weg te staan is gekozen voor het aanbrengen van gras in het middenstuk rondom afgezet met een ligusterhaag. In de ligusterhaag komen openingen om tussen de wuivende pampusgrassen door te lopen met het geluid van brekende schepjes onder je voeten. Op mooie zomerdagen kan men zittend op het gras genieten van het heerlijke weer, een praatje met de buren maken of bij elkaar komen voor een gezellige buurbarbecue.

Als eerste gaan de huidige stenen in het middenstuk eruit en aarde erin. Daarna zullen we vrijdag 19 april ’19 om 13:00 uur met buurtbewoners en iedereen die zin heeft om deze buurt te vergroenen de eerste ligusterhaag(plantjes) gaan planten. Zaterdag hopen we de laatste plantjes erin te kunnen zetten. Binnen een aantal weken zal het gras en de schelpenpaadjes aangelegd worden, daarna volgen de wuivende pampusgraspollen met een knipoog naar het water.

Deze zomer hopen we te genieten van het groene Nonnenwater en een idee te krijgen hoe we de vergroening in het jaar daarop kunnen doorzetten.

Mocht je zin hebben om te helpen, buurtbewoners te leren kennen of gewoon even een praatje te komen maken, dan zien we je graag op vrijdag 19 april vanaf 13:00 uur of op zaterdag 20 april vanaf 10:00 uur.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *