Gouda in het jaar 1562. De stad zag er toen heel anders uit dan nu en het economische zwaartepunt lag bij het gebruik van water voor verschillende doeleinden zoals de produktie van bier, wasserijen en de scheepvaart. De toenmalige scheepvaartindustrie was voor een belangrijk deel gevestigd aan de IJsselkade.
Anno 2012 ligt de IJsselkade er verlaten bij. Sinds de watersnoodramp van 1953 heeft de stad zich van de rivier afgekeerd.
In opdracht van Museum Gouda wordt momenteel een maquettte vervaardigd, die toont hoe het er uitzag in 1562. Iedereen kan dan met eigen ogen aanschouwen welke belangrijke rol het water heeft gespeeld in de bloeitijd van Gouda.
De raadsambassadeurs voor Gouda~sterk~aan de IJssel en de leden van het Platform Binnenstad, het Watergilde en Gouda Waterstad hebben hieraan bijgedragen. Ze hebben een bedrag van € 565,- bij elkaar gesprokkeld en daarmee de IJsselkade tussen de Veerstalpoort en de Rotterdamse Poort, en enkele schepen gekocht. Een bijzonder onderdeel van de IJsselkade is de Haringkade die nabij de Peperstraat moet hebben gelegen. Ook deze kade is aangekocht.
Hiermee zijn we trotse eigenaars geworden van het deel van de maquette dat het beste bij ons past. Naast ondersteuning van dit museumproject is de aanschaf ook bedoeld voor promotie van onze doelstelling. We willen dat het water opnieuw een rol van betekenis gaat spelen in de stadseconomie door meer activiteiten aan te bieden op en langs het water van rivier en haven aan bewoners, toeristen en recreanten. Goed voor de stad, goed voor ondernemers. De maquette helpt ons duidelijk te maken waarom Gouda juist met deze plek goud in handen heeft.
Het lijkt mij een grote verbetering als het water een grotere rol in onze .stad gaat spelen. een wandelboulevard langs de IJssel, prachtig.
vr gr Gerda Paans