Vijverstraat – Fluwelensingel

Al enige tijd leeft bij het Hoogheemraadschap Rijnland het idee om de gracht van de Vijverstraat via het Houtmanplantsoen met de Fluwelensingel te verbinden. Deze verbinding heeft ooit bestaan maar is gedempt. Het idee van deze “ontdemping” heeft meerdere redenen. Het water in de Vijverstraat is nu zo goed als “stilstaand” en stilstaand water komt de volksgezondheid niet ten goede.

Bovendien biedt een aansluiting van de Vijverstraat op de Fluwelensingel het oppervlaktewater in de Binnenstad een extra uitweg bij hevige regenval. Hierdoor neemt de kans op overstromingen bij zogenaamde clusterbuien af.Het biedt ook nog andere voordelen. Nu bestaat al de mogelijkheid om met een klein fluisterbootje of kano vanaf de Haven onder het ING kantoor door te varen en dan verder langs de Sint Jan, rechtsaf de Spieringstraat in richting Vijverstraat. Daar loopt de vaarroute dood. Met een kano kan je overstappen op de Singel en daar verder varen; met een fluisterbootje moet je daar terug. Door de Vijverstraat met de Fluwelensingel te verbinden ontstaat ook voor fluisterboten een leuk rondje via de Singels.
 De Houtmanplantsoenconcerten kunnen dan met een fluisterbootje of kano worden bezocht en zo krijgt het plantsoen er een extra dimensie bij.

Cultuur, groen en water; mooier kan het niet worden.