Als het water weer gaat stromen!

Wat is toch het verhaal achter die posters die her en der in de stad verschijnen met de tekst “ALS HET WATER WEER GAAT STROMEN”
Dat gaat over twee zaken: maak van Gouda weer een stad aan de rivier en laat het water weer stromen door de havensluis. Burgemeester en wethouders van Gouda hebben namelijk de ambitie uitgesproken om de binnenstad langs de Hollandsche IJssel verkeersluw te maken met een 30 kilometergebied, éénrichtingsverkeer of verkeersknip. Dat biedt geweldige mooie kansen om de binnenstad weer te verbindende de rivier met een IJsselboulevard waar het goed toeven is. Zoals de markt de huiskamer van de stad is kan dit het balkon van de stad worden> Gouda kan zo weer een echter “Stad aan de Rivier worden”.

Straks? Met het beeld van straks langs de rivier uit het verkeerscirculatieplan.


Wanneer bij die plannen rekening wordt gehouden met de toegankelijkheid en parkeerbehoefte voor bewoners en bedrijven van de binnenstad, zullen velen hier waarschijnlijk blij van worden. Het gebied moet dan nog wel eerst flink op de schop, maar die werkzaamheden kunnen gecombineerd worden met de komende dijkverbetering. Het Hoogheemraadschap van Rijnland denk daar in 2022 / 2023 mee te kunnen starten. Binnen dit omvangrijke werk ontstaat de unieke mogelijkheid om de Goudse Haven weer te verbinden met de rivier. 

De Haven van Gouda is kort na de de watersnoodramp van 1953 voor de zekerheid afgesloten met een dikke dam. In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 stond het water namelijk tot 2 meter hoog tegen het Tolhuis en liep het als een waterval over de deuren van de Havensluis. Het is toen voor Gouda ook maar net aan goed afgelopen.  Inmiddels is de situatie zo veranderd dat de Havensluis weer open kan. Het water zal dan weer gaan stromen en dan nu voor de recreatievaart. “De waterkant is de mooiste kant van Nederland” en met meer bootjes en schepen en eventueel een terrasboot in de Haven en Gouwe kan het daar nog mooier worden. Als het water weer gaat stromen krijgt Gouda zijn ziel terug. Kortom, een aantrekkelijk vooruitzicht.

Ansichtkaart “Groeten uit Gouda”

De heropening van de Havensluis stond al voor 2010 gepland, maar door de financiële crisis kreeg Gouda de financiën toen niet rond. De aanleg werd afgeblazen net als de dijkverbetering die ook in 2010 gepland stond. Daarbij sprak de gemeenteraad zich uit voor het behouden van de ambitie om de Havensluis te heropenen. Die kans om die ambitie te verzilveren doet zich nu voor. Daar dijkverbeteringen zo eens in de 50 en 100 jaar plaatsvinden is dit een kans van ’nu of nooit’. Al met al liggen hier kansen om ‘werk met werk’ te maken waarmee alle partijen geld kunnen besparen.  

Bent u / jij, net als wij, hier enthousiast over of geworden door dit artikel en / of denkt u een bijdrage te kunnen leveren om dit plan werkelijkheid te laten worden. Laat ons dat weten en stuur een mailbericht naar onze secretaris Anita Engbers: info@anitaengbers.nl
En mocht u een prominent raam aan de straatzijde hebben en uw sympathie willen betonen met het project door een ALS HET WATER WEER GAAT STROMEN…poster op te hangen, laat ons dat ook weten. Dan zorgen wij dat u zo’n poster bezorgd krijgt. 

Afbeelding poster “Als het water weer gaat stromen’

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *