7 maart Gouds Waterdebat

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen organiseert Gouda ~sterk~ aan de IJssel in samenwerking met de overige leden van de Goudse Wateralliantie het Gouds Waterdebat. Met als gespreksleider Marjan Arenoe zullen lijsttrekkers of woordvoerders van de politieke partijen in dit debat uit de doeken doen hoe zij aankijken tegen zaken als het herstel van de historische doorvaart door Gouda, aanleg van een IJsselboulevard, herinrichting van het zuidelijke deel van de binnenstad, en de gevolgen van klimaatverandering. Ook is de vraag hoe we hiermee een economische impuls kunnen geven aan de stad Gouda. Download de uitnodiging

Het Gouds Waterdebat is op 7 maart 2018 in Museum Gouda.

Toegang gratis. Start om 19:30 uur Inloop vanaf 19:00 uur.

De afgelopen dertig jaar is de oud-Hollandse binnenvaartroute door Gouda stukje bij beetje hersteld. Bruggen zijn gerestaureerd en weer beweegbaar gemaakt. Kades en aanlegsteigers zijn opgeknapt. Het sluitstuk wordt de aanleg van een sluis naast het Tolhuis. Zien de politieke partijen kans om hiervoor te gaan sparen en een lobby te starten zodat burgemeester Milo Schoenmaker in 2022, als Gouda 750 jaar bestaat, de sluis in werking kan zetten?

De IJsselkade en GOUDasfalt aan de overkant bieden met elkaar de kans om een toeristisch-recreatief knooppunt van formaat te realiseren. Hier is het genieten van de rivier en hiervandaan kunnen over land of over water fraaie uitstapjes gemaakt worden naar de monumentale binnenstad van Gouda, naar de Reeuwijkse Plassen of de Krimpenerwaard of naar het overige erfgoed langs de Hollandsche IJssel. Welke mogelijkheden zien de politieke partijen om hier werk van te maken? En hoe zetten we de kwaliteiten van Gouda, de historische binnenstad en het water in om Gouda een economische impuls te geven?

Het waterpeil is overal in de Goudse binnenstad even hoog maar vanaf de Haven ligt het wateroppervlak een paar meters lager terwijl het aan de Turfmarkt bijna op straatniveau ligt. In combinatie met de gevolgen van klimaatverandering stelt dit Gouda voor een ingewikkelde opgave om te zorgen dat iedereen droge voeten houdt. Biedt deze opgave ook kansen om het karakter van Gouda als oud-Hollandsche waterstad weer te doen opbloeien? Bijvoorbeeld door het openleggen van eens gedempte grachten?

Gouda ~sterk~ aan de IJssel heeft de waterplannen van de diverse politieke partijen op een rij gezet. (Zie: www.goudasterkaandeijssel.nl.) De eerste indruk is positief. Gouda ~sterk~ aan de IJssel ziet daarom uit naar een debat waar alle Gouwenaars, die van hun stad houden, enthousiast van zullen worden.

De Goudse Wateralliantie verbindt enkele organisaties die vanuit historisch, ruimtelijk en economisch perspectief het beste voorhebben met het water van Gouda. De organisaties zijn: Watergilde (werkgroep van die Goude) Gouda ~sterk~ aan de IJssel, Museumhaven Gouda, Gouda Waterstad, GOUDasfalt en Singelpark. Zij worden gesteund door die Goude en het Historisch Platform.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *