De komende dijkverbetering biedt de kans om de plasberm zodanig aan te passen dat een wandel- of struinpad laag langs de rivier ontstaat. Bij de binnenstad sluit dit pad dan aan op het lage deel van de IJsselkade.Vervolgens loopt het over een bruggetje voor de uitlaat van het Hanepraaijgemaal langs en onder de Haastrechtse brug door, waarna het aansluit op het al bestaande wandelpad achter de Begraafplaats IJsselhof.
In het landelijke gebied rondom Gouda is het prettig wandelen voor de eigen inwoners en voor de bezoekende toerist. Om dit landelijke gebied op een aangename manier te voet te kunnen bereiken zijn verkeersluwe groene corridors vanuit het centrum van essentieel belang. Zo voert de autovrije Bloemendaalseweg in noordelijke richting naar de polder Tempel aan de andere kant van de snelweg A12. Een aanzienlijk kortere wandelcorridor voert vanuit de binnenstad in zuidelijke richting richting Krimpenerwaard of Haastrecht. Maar ter hoogte van de rivier de Hollandsche IJssel zit er een gat in die groene route: daar waar je nu nog vlak langs het drukke verkeer wandelt over de Nieuwe Veerstal en de Goejanverwelledijk. Dit gat is op een betrekkelijk eenvoudige manier te dichten door hier onder aan de voet van de dijk een wandelpad aan te leggen. De komende dijkverbetering biedt de kans om dit wandel- of struinpad laag langs de rivier aan te leggen.
De Goejanverwelledijk tussen de IJsselkade en IJsselhof kende voorheen, in het talud laag langs de rivier, een breed vlak gedeelte waarop gelopen kon worden om werkzaamheden op en aan het water te verrichten (zie foto van de oever aan de stadskant bij de in 1957 afgebroken oude Haastrechtsebrug). Door de noodzakelijke dijkverhogingen werd het buitentalud van de dijk steeds steiler en is het vlakke gedeelte, de zogenaamde plasberm, aanmerkelijk smaller en slechter beloopbaar geworden. De komende dijkverbetering biedt de kans om deze plasberm te verhogen waardoor een wandel- of struinpad laag langs de rivier aangelegd kan worden.
Bij de binnenstad sluit dit pad dan aan op het lage deel van de IJsselkade. Vervolgens loopt het over een bruggetje voor de uitlaat van het Hanepraaijgemaal langs verder onder aan de dijk en onder de Haastrechtse brug door, waarna het aansluit op het al bestaande wandelpad achter de Begraafplaats IJsselhof. Dit pad sluit weer aan op het verkeersluwe gedeelte van de Goejanverwelledijk richting Haastrecht of op de loopbrug over de Waaiersluis heen. Onder de ruis van het verkeer op de Goejanverwelledijk door, vlak langs het water lopend, kan je dan vanuit de binnenstad, in een landelijke sfeer, het buitengebied bereiken. Idealiter komen er ter hoogte van de Fluwelensingel en Haastrechtsebrug trappen in de dijk als tussenverbindingen met het gebied boven op de dijk en om over de brug de Krimpenerwaard in te duiken.
Een kleuter van een jaar of vijf was ik, zo kan ik me herinneren, toen ik met mijn ouders en mijn jongere zusje naar de uitspanning “De Kleine Betuwe” in Haastrecht
Dat lopen ging over het jaagpad langs de Hollandse IJssel. De begraaf-plaats “Het IJsselhof ” was er nog niet en het transportbedrijf van Stubbe was ergens anders gevestigd.
Of het pad ook al liep van de oude Haastrechtse brug tot de Waaiersluis, weet ik niet precies meer. Van de sluis liep het jaagpad over de IJsselkade tot Haastrecht. Het laatste stuk daarvan heet nu het ‘Rode fietspad’. Vandaar door het centrum van het dorp naar “De Kleine Betuwe” aan de Provinciale weg..
We gingen ‘s zomers, want dan kon je kersen en aardbeien eten. Die werden geserveerd vanuit het bijbehorende restaurant. Ook de echte, ouderwetse ranja was een traktatie.
De bijzondere attractie was dat je met een watervliegtuig kon ‘vliegen’. Via een vrij steile trap kon je een platformpje bereiken en het watervliegtuig in stappen.
Dat watervliegtuig, bevestigd aan kabels, landde in een sloot.
Je kon ook korte lachfilmpjes draaien. Dat moest letterlijk daar aan een klein liertje te draaien en te kijken door een horizontale spleet, waar door een dikke bundel snel verspringende tekeningen het effect van een tekenfilm benaderd kon worden. Er was ook een doolhof, maar dat vond ik toen eng.
Telkens als ik met de fiets bij de Haastrechtse Brug kom, en al helemaal indien ik voor rechtdoor voor het stoplicht sta te wachten komt het plan in me op om juist ook de fietsers zo onderdoor de brug te laten gaan. Is daar in dit plan ook nog aan gedacht? Wiens plan is dit eigenlijk, beter gesteld: wie gaat het betalen?
Waar kan ik daarover meer lezen? (Het zal toch geen waar zijn dat de gemeente Gouda hier over de brug komt voor de wandelaar?!)
Alvast mijn dank voor uw antwoord, Koen van de Kar.
Beste Koen,
Bedankt voor je reactie op het artikel over het Struinpad laag langs de Hollandsche IJssel wat mogelijk door Rijnland opgewaardeerd gaat worden in het kader van verbetering van de dijk tussen de binnenstad en IJsselhof. Daarmee heb je gelijk het antwoord op je vraag wie dit gaat betalen. Jouw idee om ook fietsverkeer mogelijk te maken onder de Haastrechtse brug door vindt ik geniaal, want ook ik sta daar wel eens te lang te wachten terwijl het stop (verkeers!) licht al meerdere keren groen heeft gegeven voor het afslaande autoverkeer vanaf de stad over de brug. Wij hebben er niet aan gedacht om ook een onderdoorgang voor fietsers voor te stellen. Aan een fietspad worden namelijk eisen gesteld als een minimaal breedte, hellingspercentage en doorrijhoogte die zo’n onderdoorgang veel malen duurder zouden maken dan het vlondertje onder de brug waar over het Struinpad over zal voeren en waar lange mensen waarschijnlijk ook gebukt zullen moeten lopen. Een onderdoorgang voor fietsers zal zeker niet meegenomen c.q. betaald gaan worden door Rijnland. Bij de gemeente hoeven we voor zoiets niet aan te kloppen. Wij hopen nog dat de gemeente bereid is de voetgangerstrappen te betalen ter hoogte van de Haastrechtsebrug en Fluwelensingel waarmee je dan ook halverwege dan het struinpad op en af zou kunnen.
Het voorlopig antwoord daar op is NEE. Mogelijk dat de Raad het college daar nog over op andere gedachten weet te brengen. Tot zover de berichtgeving over het Struinpad. Als er meer te melden is zullen we daar in de nieuwsbrief weer een artikel aan wijden.
Met vriendelijke groet, Hans du Pré namens de redactie van de nieuwsbrief Gouda ~sterk~ aan de IJssel
Groeten uit Sydney. Ik herhaal? Ik ben er nu eenmaal geboren. ( Dat “Stadje aan de IJsselrand. Je bent het mooist van heel ons land.” – Ken het liedje uit mijn hoofd!) Zo fijn dat dit er is! Opa Postma op de “Rode Brug” en Opa Mul in zijn café, met zijn klanten aan het ‘kaarten’, ‘zitten’ nog sterk in mijn geheugen. ( Ook al moest ik eindelijk, niet zo lang geleden aan mijn “waterhoofd” worden geopereerd.
Ook herhaal ik graag dat mijn dochter en mijn zoon genoten hebben van hun bezoek aan mijn geboortestad, een ‘aantal’ jaren geleden.
Namens een van onze koorleden ben ik op zoek naar tekst en melodie van een liedje dat in Gouda vroeger op school werd gezongen: “Stadje aan de IJsselrand. Je bent het mooist van heel ons land.”
Wie kan mij daaraan helpen? Is Joop Mul nog gezond?
Groet, Ab van der Wagen