Verbetering IJsseldijk Gouda door Rijnland

ijsseldijk-goudaVan 2008 tot en met 2012 hebben diverse waterlieden van het project Gouda ~sterk~ aan de IJssel deelgenomen aan de klankbordgroep ‘Verbetering IJsseldijk Gouda’ van het Hoogheemraadschap Rijnland. In die jaren zijn vele plannen gemaakt. Nieuwe landelijke veiligheidsnormen en prioriteiten hebben tot gevolg, dat de oude plannen van tafel zijn gegaan en er nieuwe plannen in de maak zijn.

De ‘Verbetering IJsseldijk Gouda’ betreft de delen van de Schielands Hoge Zeedijk en de Goejanverwelledijk die aan de stadskant van de Hollandsche IJssel liggen. Tussen de Julianasluizen aan de westzijde en de Waaiersluis achter de IJsselhof aan de oostzijde. In de periode 2008 tot en met 2012 zijn hiervoor vele plannen gemaakt en binnen de klankbordgroep van Rijnland besproken met de waterlieden van Gouda ~sterk~ aan de IJssel.

De rijksoverheid is in 2013 echter tot de conclusie gekomen, dat de totale kosten voor alle plannen voor dijkverbetering in Nederland te hoog zouden worden. Met nieuwe prioriteiten en nieuwe normen voor onder andere golfoverslag en met de beslissing om op termijn de Algerakering bij Krimpen te verbeteren, is daarom in 2013 een nieuwe fase van het project ‘Verbetering IJsseldijk Gouda’ van start gegaan. Ditmaal met een kleinere klankbordgroep waar toch ook weer een aantal van onze waterlieden deel van uitmaken.

De nieuwe veiligheidsnormen en prioriteiten hebben tot gevolg dat waar de IJsseldijk eerst met gemiddeld 80 centimeter verhoogd diende te worden, deze nu vrijwel overal hoog genoeg is. Alleen bij de Haastrechtsebrug is een stuk dat enkele centimeters te laag is. Wél is het nog steeds zo dat de stabiliteit van de dijk op veel plaatsen gevaarlijk slecht is waardoor de dijk bij hoge waterstanden zou kunnen inzakken. Dus de opdracht om de dijk te verbeteren, blijft bestaan, zij het in gewijzigde vorm.

De planning van de komende dijkverbetering is als volgt:
Planning VIJG spoor 1 en 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *