Gouda ~sterker~ aan de IJssel met Crodapark bij Watertoren

In het kader van het bestemmingsplan Schielandse Hoge Zeedijk sluiten de gemeente Gouda en Croda een overeenkomst waarmee Croda een deel van zijn terrein openbaar toegankelijk maakt zodat er een groene verbinding komt tussen de Schielandse Hoge Zeedijk en de rivier de Hollandsche IJssel. Deze verbinding van tien meter breed komt net ten oosten van de watertoren.

Torenbad bij de Watertoren

Tot 1980 lag de Goudse wijk de Korte Akkeren nog aan de Hollandsche IJssel en kon je als kind op diverse braakliggende landjes aan de rivier spelen. Veel volwassen Gouwenaars hebben verder nog goede herinneringen aan het Torenbad, de tot openluchtzwembad omgetoverde voormalige zuiveringsbassins van het waterleidingbedrijf bij de watertoren.

Contact vanuit de wijk Korte Akkeren met de rivier de Hollandsche IJssel was dus ooit heel gewoon en zit nog menig wijkbewoner tussen de oren. Maar sinds de strook grond langs de rivier een aaneengesloten lint van bedrijven van 1,3 kilometer lang is geworden, zijn de bewoners van Korte Akkeren het gevoel kwijtgeraakt dat ze aan de rivier de Hollandsche IJssel wonen.

Gelukkig erkent de gemeente Gouda het gemis en heeft zich daarom voorgenomen om het contact tussen de Korte Akkeren en de rivier weer te intensiveren. De groene Croda verbinding is een eerste hoopvolle aanzet om te komen tot een wijkpark van dijk tot rivier met daarin centraal gelegen de rijksmonumentale watertoren.

Met de dijkverbetering door het hoogheemraadschap van Rijnland kan de groene Croda verbinding mogelijk worden uitgebreid met een groenstrook langs de rivier de Hollandsche IJssel. In het Beeldkwaliteitsplan IJsseldijk van hoogheemraadschap staan plaatjes, die er een aanlokkelijk beeld van schetsen met een steiger waarop je rustig een hengeltje kunt uitslaan of genieten van het uitzicht.

2 gedachten over “Gouda ~sterker~ aan de IJssel met Crodapark bij Watertoren

  1. Mooi, die gedachte doorkijkjes Croda,s vieuw op de Ijssel.Temidden van een te verplaatsen bedrijf naar de Maasvlakte 2. Het bedrijf van een dergelijke omvang, inhoud en productie wijzen pas reeds lang niet meer in een stad, naast een woonwijk.De doorkijkjes zijn een gunst van het bedrijf op eigen terrein en dienen als doel acceptatie van de productie wijzen van dit bedrijf en in de PR strategie.Het bestemmingsplan ontwerp Schielands Hoge Zeedijk, losgemaakt van zuidelijke oevers en Stolwijk,losgemaakt van binnenstad en bestemmingsplan ontwerp Korte Akkeren, laat de afzonderlijke behandeling zien van dit bedrijf.Het bedrijf heeft veel werkgelegenheid en OZB en diensten aan de samenleving anderzins opgeleverd. Maar een dergelijk bedrijf, gezien vergunningscatagorie, geluidsniveau,s en risico,s dient verplaatst te worden naar elders. Eerst dan heeft men zicht en daadwerkelijke toegang tot de Ijssel en de dijk en verre uitzichten. Herbestemming van bijzondere gebouwen is dan mogelijk, woningbouw na sanering en benutten van kraakinstallaties en andere bedrijfsgebonden installaties, gelijk Emscherpark als voorbeeld maken van het gebied een NL Top attractie te samen met het water en de waterwegen in Gouda.
    JanPieter Janse
    oprichter en oud voorzitter Binnenhavenmuseum Korte Akkeren.
    http://www.watererfgoed.nl
    http://www.watererfgoed.be
    http://www.worldcanalsconference2011.nl

  2. Mooi succes. Het eerste Rivierpark in Gouda. Ook een mooi ommetje voor de bewoners van Korte Akkeren. Het tweede aan de Goejanverwelledijk nabij de Galama-locatie? Met kijk op de gekanaliseerde Hollandse IJssel, de stellingwatermolen van Beneden-Haastrecht en de onvolprezen Krimpenerwaard. Het Balkon voor Goverwelle waar al zo lang vraag naar is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *