Het Tolhuis

De blauwe envelop maakt niet vrolijk. Belasting en tol zijn geen populaire onderwerpen. Je weet dat ze nodig zijn om geld te vergaren voor zaken, die alleen gezamenlijk gedaan kunnen worden, zoals de aanleg van wegen of de organisatie van ambulancediensten. Maar je weet ook dat de overheid wel eens fouten maakt en je goeie geld soms uitgeeft aan de verkeerde zaken. Meestal wordt dat trouwens pas achteraf duidelijk.

Hoe dan ook; voor Gouda is het een zegen geweest dat de graven van Holland tol hieven voor de vaart op hun binnenwateren en dat zij zo rond 1300 Gouda uitkozen om er hun tolhoofdkantoor te vestigen. Dankzij deze beslissing heeft Gouda kunnen uitgroeien tot een stad, die in één adem genoemd wordt met bijvoorbeeld Haarlem, Leiden, Delft of Dordrecht.

Welbeschouwd is dus niet het stadhuis op de markt of de St. Jan’s kerk het belangrijkste en meest kenmerkende monument van Gouda maar het Tolhuis. Sterker nog: zonder deze beslissing van de graven hadden we ook ons mooie stadhuis niet gehad. Want dankzij de schippers, die Gouda aandeden om aan hun tolverplichtigen te voldoen, kreeg de stad voldoende geld in het laatje voor de bouw van dit prestigieuze stadhuis.

En dan te bedenken dat het Tolhuis bijna gesloopt is. Zowel vóór de Tweede Wereldoorlog als na de Watersnoodramp van 1953 ontwikkelde het stadsbestuur verkeersplannen waarvoor het moest wijken. Gelukkig kwam er allebei de keren veel verzet vanuit de bevolking zodat we nu nog kunnen genieten van dit wonderlijke gebouwencomplex.

1 gedachte op “Het Tolhuis

 1. L.S. Het Tolhuis is enige tijd in het bezit en gebruik van mijn familie geweest.
  In die tijd heb ik er twee perioden gewoond : van 1955 tot 1961 en van 1982 tot 1985. Tussen 1961 en 1982 heb ik in Rotterdam en in de Krimpenerwaard gewoond. Het Tolhuis was in 1955 ingericht als woning en praktijkruimte.
  Het adres was Veerstal 3, Veerstal 1 was een verhuurde bovenwoning.
  De sluiswachterswoning was als zodanig in gebruik.
  Na 1985 is het hele complex in handen gekomen van een projektontwikkelaar
  die met gebruikmaking van alle mogelijke subsidies een grondige renovatie heeft uitgevoerd. Het adres is tegenwoordig Westhaven 74.
  In mijn ogen is het een prachtig monumentaal gebouw waar ik persoonlijk een boek vol herinneringen aan heb. Het uitzicht is een ander verhaal !!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *