Hulp vanuit Zuid-Holland op komst?

FLYER 509Europa kan ons helpen om de aanleg van de Havensluis mogelijk te maken en om van Tolhuis, Veerstal en omgeving een toeristisch-recreatief knooppunt te maken. Maar hoe kom je bij Europa? En met welk verhaal klop je bij Europa aan?

Als je er een tijdje over doordenkt, is rondom het Tolhuis een knooppunt met zo veel reikwijdte mogelijk dat de ernaast te bouwen Havensluis als het ware een piepklein detail in het grote geheel wordt. Zuid-Holland wil bijvoorbeeld herstel en uitbreiding van het historische stelsel van waterwegen. Dit plan past daarbinnen en staat aldus in relatie met plannen in en rondom Den Haag, Zoetermeer en Leiden. Dat is een aardig eind van huis. Andersom is het risico van een plan dat zich beperkt tot de Havensluis en directe omgeving dat je niet goed duidelijk kunt maken hoeveel rendement de forse investeringen kunnen opleveren.

Omdat het Samenwerkingsverband Gouda ~sterk~ aan de IJssel dit vraagstuk zelf niet kon oplossen, zijn Gerard Overkamp en raadsambassadeurs Charlotte Defesche (VVD) en Anita Engbers (PvdA) hun licht op gaan steken bij de provincie Zuid-Holland. Daar zitten ambtenaren die kunnen helpen bij het schrijven van een projectplan, dat geschikt is om mee te nemen richting Europa. De provincie heeft laten weten eerst af te wachten wat het resultaat is van de gemeenteraadsverkiezingen en of het nieuwe college de ambitie om een Havensluis aan te leggen overeind houdt.

Gelukkig bevatten de verkiezingsprogramma’s van bijna alle politieke partijen gunstige passages over de Havensluis en over de mogelijkheden van de waterwegen voor toerisme en recreatie. We hebben daarom goede hoop dat we niet lang na de verkiezingen samen met de provincie aan de slag kunnen.

1 gedachte op “Hulp vanuit Zuid-Holland op komst?

 1. L.S.,
  Het is naar mijn mening raadzaam even te wachten met acties tot na de Europese
  Verkiezingen d.d. 22 mei 2014.
  Direct daarna een Nederlandse Europarlementariër inschakelen bij de te volgen route om dit aansprekende Europese project financiëel mogelijk proberen te maken. Wellicht heeft mijn goede vriend Ronald Waterman — (oud-lid Eerste Kamer) — nog enige invloed op het proces vanwege zijn vele gerealiseerde waterbouwkundige plannen overal ter wereld.

  Met vriendelijke groet.
  Gerard Struijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *