Jip en Janneke gaan schuren

jip-janneke0-150x150Vrij naar Annie M.G. Schmidt een beschrijving van deze unieke Goudse attractie.

Jip en Janneke logeren bij de oom en tante van Jip aan de Turfmarkt in Gouda. Oom is in zijn vrije tijd sluiswachter. Vandaag gaan Jip en Janneke hem helpen met schuren. Oom zegt dat iedereen kan helpen want schuren gaat vanzelf. Het water doet het werk.

Jip en Janneke staan bij de Donkere Sluis aan de Haven. In de verte bij de rivier is het Tolhuis. Alle zes sluisdeuren zijn dichtgedraaid door oom en de andere sluiswachters.Vanaf het Tolhuis tot aan de Donkere Sluis stijgt het water in de Haven. Op de kade kijken Jip en Janneke toe. Dan draaien de sluiswachters de voorste twee deuren open. Het water stroomt een klein stukje verder tot aan de middelste twee sluisdeuren. In de achterste twee sluisdeuren halen de sluiswachters nu schuiven omhoog. Het water gaat er een beetje van draaien. Oom noemt dat kolken.

Het is twaalf uur. Het echte schuren gaat beginnen. De sluiswachters trekken met touwen de achterste sluisdeuren een stukje open. De middelste sluisdeuren gaan vanzelf mee open. De sluiswachters gooien hun petten in de lucht en zwaaien blij naar Jip en Janneke en alle toeristen. Het water van de Haven gutst en plenst omlaag in de Gouwe. Het water duwt tegen de middelste deuren en de middelste deuren duwen tegen de achterste deuren. Het water duwt en duwt totdat alle deuren helemaal open staan. Het water doet het werk. Jip en Janneke klappen.

Als ze weer terug zijn, vertelt tante dat ze om twaalf uur buiten is gaan staan voor het huis. Maar er was bijna niks te zien. Heel eventjes golfde het water van de Turfmarkt, zoals wanneer er een bootje doorheen vaart. Volgende week gaat tante ook bij de Donkere Sluis kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *