~Sterke~ gebouwen langs Haven en Hollandsche IJssel

het Groote Huijs

Het Groote Huijs aan Westhaven 65 is uit de veertiende eeuw en hoort daarmee als oudste stenen huis in Gouda zeker op de lijst van ~sterke~ gebouwen langs Haven en Hollandsche IJssel.

Het Groote Huijs is gebouwd in een laat-gotische stijl, een stijl die ook het Stadhuis op de Markt kenmerkt. Eén kamer van het Huijs aan de achterzijde heeft een prachtig, door Anthony Hendriksz in 1630, beschilderd balkenplafond.

Van 1585 tot 1990 waren er zeil- en tuigmakersbedrijven gevestigd in het pand. De sporen daarvan zijn nog zichtbaar aan de merkwaardige inkepingen in de natuurstenen deurstijlen, die zijn ontstaan doordat vele generaties zeil- en tuigmakers hun messen en priemen scherpten aan het harde steen.

ingang van het Groote Huijs

De laatste zeilmakerij, tuigerij en scheepsagentuur die in het pand was gevestigd, was die van de familie Endenburg (1855 tot 1990). Door de jaren heen werd ‘Endenburg’ uitgebreid met vele panden aan Veerstal en Peperstraat die allemaal binnendoor met elkaar verbonden werden tot één grote fabriek. In 1990 waagden Tjeu Bonten en Leen Boonstra van atelier Architecten (aA) een sprong in het diepe door de panden van Endenburg aan te kopen en weer terug te restaureren tot de oorspronkelijke indeling van individuele woningen en bedrijfsruimten. Het Groote Huijs’ is momenteel in gebruik als bedrijfsverzamelgebouw voor diverse zelfstandige professionals waaronder de atelier Architecten aA.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *