Geschiedenis lééft en tot in de verste buitenwijken zijn Gouwenaars trots op hun oud-Hollandse binnnenstad. Dat merken Gerard Overkamp en Han Breedveld waar ze ook op bezoek gaan om te vertellen over de ontstaansgeschiedenis van Gouda. Met warme belangstelling horen mensen aan hoe er sinds de middeleeuwen, op de plek waar de IJssel en de Gouwe vroeger met elkaar in verbinding stonden, een prachtig sluizen- en grachtenstelsel is ontwikkeld van rivier tot aan Bolwerk. En Gerard en Han doen graag uit de doeken hoe stukje bij beetje het herstel ervan voor elkaar komt. Want zoals Gerard uitlegt: “Veel Goudse burgers zijn geïnteresseerd in de stad en het water maar zijn niet van alles op de hoogte. Die kennis willen wij hen graag bijbrengen. Daardoor gaat het herstelprogramma stadsbreed leven.”
“De gezelschappen, die ons uitnodigen zijn heel divers van aard en daarom is ieder bezoek ook voor ons een belevenis. Zo was ik onlangs te gast bij de Goudse ChristenUnie én bij de voorzitters van de wijkteams.” vervolgt Gerard. “Ik was blij om te merken, dat de wijkteamvoorzitters begrijpen dat het monumentale centrum van belang is voor de leefbaarheid van de héle stad. Het herstel is geen luxe hobby van een aantal binnenstadbewoners.
“Bij de ChristenUnie begonnen de leden na afloop van ons praatje meteen mee te denken over het vervolg. We merken dat de mensen waaraan wij het verhaal vertellen in mogelijkheden denken en niet meteen in onmogelijkheden. Veel Goudse burgers zijn geïnteresseerd in de stad en het water maar zijn niet van alles op de hoogte en die kennis willen wij hun graag bijbrengen. Door die kennis gaat het project stadsbreed leven.”
“Ik was onlangs bij de Rotary Reeuwijk”, vult Han Breedveld aan. “De Reeuwijkers zijn altijd in water geïnteresseerd. Bovendien hebben ze een sterke relatie met Gouda. Daarom kwam de Rotary ons vragen om een presentatie te houden over het heropenen van de Havensluis en het herstel van de relatie van de binnenstad van Gouda met de rivier. Ons verhaal had bij de Reeuwijkse Rotary een warme belangstelling. Het is belangrijk dat we ook van die zijde kunnen rekenen op steun en bijval. En het gaat bij deze mensen zeker niet alleen om de mogelijkheid dat er dan weer Reeuwijkse sloepjes door de binnenstad kunnen varen.”
Het is er nog niet van gekomen om naar scholen toe te gaan maar misschien is dat niet nodig en komen de kinderen straks zelf een kijkje nemen bij het Tolhuis en omgeving. Er is al een eerste gesprek geweest met de Brede School. In samenwerking met hen kan vast een mooie les op lokatie worden bedacht.
Draagt u Gouda een warm hart toe en wilt u meer weten over de ontstaansgeschiedenis en het karakter van de binnenstad, dan kunt ook u ons uitnodigen. Neem hiervoor contact op via deze link